HoGent

hennep, eigen kweek!

De afdeling textiel van de Hogeschool Gent lanceerde onder toezicht van Alexandra De Raeve het project ‘Eigen Kweek’. Bedoeling is de hennepteelt hier te lande te voorzien van de juiste richtlijnen, om op die manier basismateriaal te leveren voor kwalitatief hoogstaand textiel. Door het toenemende belang dat consumenten hechten aan ecologische materialen, komt immers ook het kweken van hennep opnieuw aan bod.

De vezels zijn niet nieuw, ze werden al gebruikt in het oude China en in Mesopotamië, en Henry Ford bouwde in 1941 een prototype van een wagen waarvan de carrosserie deels uit hennepvezels bestond. Toch raakte de productie in verval: synthetische materialen kwamen op, katoen was goedkoper in productie en de associatie met cannabis deed er ook geen goed aan. Ondertussen worden de voordelen van hennep opnieuw ontdekt: de productie is veel minder milieubelastend dan katoen, om van synthetische materialen nog maar te zwijgen. Daarenboven levert hennep lange vezels op (net zoals vlas trouwens) en die vezels zijn dan weer bruikbaar in luxe textielproducten.

Diverse Europese spelers, waaronder onze eigen Libeco-Lagae, bieden reeds een uiteenlopend gamma hennepproducten (garens, weefsels, breisels, non-wovens, koorden) aan. Ook grote namen uit de modewereld spelen hierop in (H&M, C&A, Nike, Walmart en Levi Strauss). HoGent wil met dit project de revival van hennep bevorderen.

www.hogent.be