Manufactuur De Wit

glorieuze wandtapijten

Onze Belgische textielindustrie heeft terecht een toppositie veroverd op het gebied van state-of-the-art materialen. Maar textielproductie is altijd al een van onze paradepaardjes geweest. Onze wandtapijten waren eeuwen geleden al onze top exportproducten.

Vandaag worden deze meesterwerken in ere hersteld in Mechelen door Manufactuur De Wit. Want in 1746 gaf de Franse Koning Lodewijk de 15de een klein cadeautje aan Heinrich von Brühl, eerste minister van Polen, namelijk het wandtapijt ‘Gobelins du Mois d’Avril’. Het was een kopie van het oorspronkelijke wandtapijt, afkomstig van de Brusselse weverijen. De kleuren waren wat vervaagd, de Franse koning liet het meesterwerk naweven in zijn Gobelin ateliers in Parijs. Verschillende Brusselse beroemde wandtapijten -een wandtapijt was toen kostbaarder dan een schilderij- werden in latere eeuwen herweven, een bewijs van hun waarde en renommée. Het ‘Gobelins du Mois d’Avril’ kende een bewogen geschiedenis. Het werd in 1941 ‘aangeschaft’ voor Hermann Göring, door het Amerikaanse leger teruggehaald in 1946, en uiteindelijk in 2022 teruggeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.

Ondertussen verwierf de Mechelse Manufactuur De Wit het meesterwerk. De Koninklijke Manufactuur De Wit is wereldleider op het vlak van conservatie en restauratie van oude wandtapijten.

www.dewit.be