Van designerjurken tot tennisrackets

Onze nationale trots, linnen, is een veelzijdig materiaal. Er worden niet alleen prachtige kledingstukken van gemaakt of unieke interieurobjecten. Het is ook een perfecte basis voor technische stoffen. Vlas wordt ook verwerkt in composieten.

Een composiet is een materiaal dat is samengesteld uit meerdere componenten, waaronder dus vlas. Die componenten bepalen de kwaliteiten van het uiteindelijke materiaal. Het composietmateriaal van vlas is supersterk en licht, maat het heeft ook extra troeven. Het absorbeert daarenboven heel goed bepaalde trillingen. Linnencomposiet vinden we daarom dikwijls terug in materialen voor de tennissport en het wielrennen: tennisrackets en fietsen.

Maar linnen heeft ook een puur artistieke kant. Het vormt het perfecte canvas voor schilderijen. Dat wisten Bruegel, Monet en Magritte al, net zoals Pollock en Dali. En dat heeft alles te maken met de holle vezels van vlas. Die absorberen de verf heel goed en zorgen zo voor een diepe kleur. Linnen is dus perfect voor een nieuwe jurk of nieuwe overgordijnen, maar ook je tennisracket, je racefiets en zelfs je racewagen varen er wel bij. Al deze toepassingen zitten in de portefeuille van o.a. Libeco.

www.libeco.com